Up Back Next

Iz Tiska | 55

Odabrao: Josip Čelan   

 Primorski Novi list, 27. srpnja 1999.
ZABLUDE O ALKOHOLIZMU

 Na skupu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, održanom 5. lipnja u Rijeci, a posvećenom odrastanju bez alkohola i duhanskog dima, Dr. sc. Milan Gudelj je naveo nekoliko široko rasprostranjenih zabluda o alkoholu, istaknuvši da nekad čak i sami liječnici u njih vjeruju.

 1. Etilni alkohol brzo prelazi u krv, a jetra razgrađuje tek oko 90 %. Kod osoba s bolesnom jetrom, kakve su česte među alkoholičarima, jetra nije u stanju preraditi alkohol, pa on cirkulira u krvi kao u nekom zatvorenom sistemu. Dakle, zabluda je očekivati da jetra preradi sve štetno što u sebe uzmemo, uključujući i alkohol.

 2. Alkohol u nekim slučajevima može biti koristan - također je velika zabluda. Tako se srčanim bolesnicima ponekad preporučuje da popiju po čašicu alkohola, jer on navodno širi krvne žile. Alkohol nije ljekovit!

 3. U narodu je na žalost još uvijek rasprostranjeno vjerovanje da gutljaj-dva piva djetetu neće škoditi, pogotovu ako se popije uz ručak. Istina je da, što je dijete manje, alkohol štetnije djeluje, bez obzira u kako malim količinama uzet. Nebrojen broj primjera trovanja male djece o tome slikovito govori. Dječiji mozak vrlo je osjetljiv na alkohol i za razliku od odraslog koji počinje piti poslije 20., da bi se nakon 10 god. razvio u alkoholičara, ta vremenska granica je kod djece višestruko kraća.

 4. Alkohol nije zabava, nego psihoaktivna droga koja mijenja raspoloženje, ponašanje, emocije. Prosjek od 7 pića tjedno tijekom dužeg razdoblja izaziva neurološke i biheviorialne poremećaje.

Top

Jutarnji list, 20. srpnja 1999.
ZABRANA TOČENJA PIJANIMA SE NE PROVODI

Dr. Darko Breitenfeld, šef odjela parcijalne hospitalizacije na Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkom KB-u "Sestre milosrdnice", kaže: Nisam siguran da će Obiteljski zakon pomoći u suzbijanju ovisnosti mladih, jer se kod nas do sada gotovo uopće nije primjenjivao ni jedan zakon vezan uz alkohol. 
Primjerice, točenje alkohola pripitim i pijanim osobama je zabranjeno, ali to se ne provodi. 
Slično je i s posluživanjem alkohola mlađima od 18 godina.
 

Top

Vjesnik, srpanj 1999.
ALKOHOLIZAM JE TEŽE UOČLJIV U STARIJIH LJUDI

 Dr. Ivo Belan - Problem s alkoholizmom teže je uočljiv kod starijih ljudi, posebno u onih koji nisu imali takav problem ranije u životu. 

Prema Alison Moore, prof. gerijatrije na sveučilištu u Los Angelesu i članici američke Federacije za istraživanje starenja, procjenjuje se da oko deset posto onih u dobi od 60 i više godina, imaju problema s alkoholom. 

Jedna trećina tih starijih osoba prvi put se suoči s takvim problemom u svom kasnijem životu. Prvi korak u pružanju pomoći takvoj osobi je utvrditi je li upravo alkohol uzrok propadanju i slabljenju osobe. 

Sljedeća važna stvar je pronaći što je uzrokovalo da alkohol postane problem, kako bi se uspješno provelo liječenje. Ako mislite da neka starija osoba ima probleme zbog alkohola, prof Moor savjetuje sljedeće:

 • Pružite osobi podršku i izrazite svoju zabrinutost.
  Dobiti podršku od obitelji, prijatelja, medicinske osobe ili svećenika, može biti od pomoći. Ispitajte mogućnosti liječenja. Te se mogućnosti kreću od jednostavnih savjeta, pa sve do ambulantnog ili bolničkog liječenja. Važne i korisne informacije o liječenju mogu se dobiti i u klubovima liječenih alkoholičara.

 • Planirajte intervenciju. Cilj je uvjeriti osobu da su se kod nje pojavili različiti problemi zbog alkohola i da joj želite pomoći. Recite to na jedan brižljiv, ne osuđujući, ali ipak čvrst način.

 • Budite svjesni toga da se recidiv može pojaviti.
  Nemojte odustati. Recidiv može pomoći takvoj osobi da shvati da je apstinencija apsolutno neophodna, zbog nemoći osobe spram alkohola.

 • Osigurajte stalnu podršku.
  Učinite sve što možete u poticanju osobe da se druži s okolinom, da se uključi u razne aktivnosti, da se brine o svom cjelokupnom zdravlju. Sve će to značajno pridonijeti njezinom osjećaju vlastite vrijednosti i općeg zadovoljstva.

Top

 Vjesnik, 30. lipnja 1999.
OD ALKOHOLA ZAISTA NEMA NIKAKVE KORISTI

 LONDON - Umjerene količine alkohola možda i nisu dobre za zdravlje, a velike količine mogu povećati opasnost od moždane kapi, izvješćuju istraživači. 

Za razliku od drugih istraživanja, koja su pokazala da alkohol, posebno crno vino, može štititi od srčanih bolesti, novo istraživanje provedeno u Škotskoj nije otkrilo nijedan dokaz u prilog tvrdnji da je alkohol koristan za zdravlje. 

Dr. George Davey Smith sa Sveučilišta u Bristolu i njegove kolege ispitali su 5766 muškaraca u Škotskoj u posljednju 21 godinu da bi ustanovili kako navike u konzumiranju alkohola utječu na zdravlje. 

"U toj smo skupini Škota dokazali da konzumacija alkohola nije povezana sa smrtnošću od srčanih bolesti, ali je zato čvrsto povezana s opasnošću od moždane kapi", napisao je Smith u The British Medical Journal.

Istraživači nisu otkrili razlike kad je riječ o izloženosti smrtnoj opasnosti između onih koji piju umjereno, znači manje od 14 jedinica alkohola tjedno, i onih koji uopće ne piju. 

Muškarci koji su u tjednu pili više od 35 jedinica alkohola, bili su dvostruko više izloženi smrtnoj opasnosti nego oni koji nisu pili.

Jedinica alkohola odgovara čaši od dva i pol decilitra piva, čaši vina ili čašici likera. "Odnos između konzumacije alkohola i smrtnosti nepovoljan je za one koji piju više od 22 jedinice tjedno, a nema čvrstih dokaza koji bi potvrdili da alkohol ima bilo kakav zaštitni učinak za one koji piju manje", dodao je.

Istraživači misle da razliku između njihovih otkrića i ostalih istraživanja koja su pokazala zaštitna svojstva alkohola, mogu objasniti različite navike kad je riječ o konzumaciji alkoholnih pića.

Naime, čaša vina dnevno vjerojatno je zdravija nego opijanje tijekom vikenda.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org