Up Back Next

Iz klubova
GODIŠNJA SKUPŠTINA KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA PRI PSIHIJATRIJSKOJ KLINICI KLINIČKE BOLNICE OSIJEK

Jasenka Turgala, 
tajnica Kluba 
 
 
 

Naša godišnja skupština održana je 25.6.1999. god. u 17.00 sati, u prostorijama Psihijatrijske klinike Kliničke bolnice Osijek. 

Skupštini su nazočili svi članovi Kluba s članovima obitelji, te mnogi gosti kao: predstavnici Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" - Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti, zatim Klub "Centar" iz Zagreba, prijatelji iz Kluba "Đakovo", predstavnici Doma zdravlja u Osijeku, Centra za socijalnu skrb iz Osijeka i mnogi drugi.

Jedino nas je rastužilo što nisu bili predstavnici gradskoga poglavarstva, koji nam financijski pomažu, kao i ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb, ured za prosvjetu, sport i kulturu Županije osječko-baranjske.

Svaki klub treba raditi kao terapijska zajednica čija se načela mogu nabrojiti u šest točaka.

- Aktivna izmjena tradicionalnih uloga terapeut i bolesnik, to jest aktivnija uloga alkoholičara nego u zdravstvenim ustanovama i službama.
- Osobito treba njegovati uzajamnu pomoć i u pristupu novom članu i u rehabilitaciji.
- Analiza ponašanja u međusobnim odnosima, na načelima konfrontacije i sudjelovanje svih članova u diskusijama.
- Analiza zaduženja tijekom tjedna i nastojanje da se što više članova obuhvati zaduženjima i radom u klubu.
- Stalna provjera napretka u rehabilitaciji pojedinca u društvu, u obitelji i na radnom mjestu.
- Članovi kluba bi morali steći posebnu sposobnost da uoče slabiji napredak pojedinca na tom području, te da mu pomognu u rješavanju osobne krizne situacije i da se educiraju i saznaju više o svojoj bolesti kako bi mogli živjeti slobodno bez ovisnosti.

Od prošle godine nastale su promjene u klubu jer su neki s četiri godine apstinencije zbog neslaganja napustili klub, ali su primljeni novi članovi, te klub djeluje u pomlađenom sastavu.

Skupština je protekla svečano. Uručili smo 9 diploma za apstinenciju. Nakon službenog dijela skupštine, nastavljeno je druženje uz domjenak i glazbu do kasno u noć. 

Želim napomenuti da naš klub surađuje s dosta klubova u Hrvatskoj, kao i s raznim medijima, radiom i televizijom, a terapeut često gostuje na Drugom programu Hrvatskog radija u emisiji "Vi i vaše zdravlje".

Na kraju, želimo istaknuti da je alkoholizam najteža bolest današnjeg vremena, jer dovodi do niza psihičkih i organskih bolesti. Uz nesebičnu pomoć našeg terapeuta, svih članova kluba kao i obitelji alkoholičara problemi se mogu riješiti.  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org