Up Back Next

Iz Tiska | 52

Odabrao: Josip Čelan   

Vjesnik, 6. travnja 1999.
SVAKI TREĆI PETNAESTOGODIŠNJAK VEĆ BIO - PIJAN

ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci, 70 posto petnaestogodišnjih dječaka u Hrvatskoj pilo je alkohol, a 33 posto bilo je pijano. Trećinu manje djevojčica imalo je isto iskustvo. 

Do ovih je podataka došao voditelj odjela za alkoholizam u zagrebačkoj bolnici "Sestara milosrdnica" prim. dr. Darko Breitenfeld, ispitujući odnos djece prema alkoholu u školama diljem Hrvatske. Opijanje djece počinje u obitelji u kojoj su otac ili majka alkoholičari. 

Stručnjaci upozoravaju kako alkoholizam u mladih dovodi do rizičnog ponašanja, koje često završava neplaniranom trudnoćom i spolnim bolestima. Uz to, djeca alkoholičara ubrajaju se u najkritičnije skupine zbog niza psihičkih i tjelesnih poremećaja. 

O alkoholu je ovisno 300 000 građana Hrvatske, a trostruko veći broj pati zbog alkoholičara u obitelji. Istraživanje koje je proveo dr. Petar Tocilj na 5000 ispitanika govori kako 10 posto populacije boluje od alkoholizma, a mali postotak prihvaća svoju bolest i podvrgava se liječenju.  

Top

Jutarnji list, travanj 1999.
NASTAVLJENA SPRDNJA S MARLBORO MANOM 

LOS ANGELES - Nakon što su ga pretvorili u bolesnika koji govori kako mu se zbog pušenja raspadaju pluća, američki borci protiv nikotina nastavili su sprdnju s legendarnim Marlboro manom, legendarnim simbolom uživanja u duhanu. 

Nesretni će cowboy sada na 366 jumbo plakata koji će se postaviti uzduž Kalifornije sa cigaretom koja mu nemoćno visi iz usta biti dodatno posramljen velikim natpisom: impotentan, što bi trebalo sugerirati da pušenje uzrokuje probleme s potencijom. 

Kalifornija je, inače, američka država koja je pušače, zahvaljujući agresivnoj kampanji prognala iz gotovo svih javnih ustanova i prostora, tako da sada uživaju status kakav su nekada uživali gubavci.
  

Top

ZET, 9. travnja 1999.
VOZAČIMA KAZNE ZBOG PUŠENJA

Mariju Smrkić zanimalo je zašto vozači tramvaja i autobusa puše na radnome mjestu, odnosno za vrijeme vožnje.

To, naravno, nije dopušteno i te vozače kažnjavamo ako ih uhvatimo. Oni smiju pušiti u stankama na prvoj i posljednjoj stanici. No, zbog prometne situacije u gradu često ne mogu koristiti tu stanku jer, čim dođu na stanicu, moraju ponovo krenuti. To ne znači da im toleriramo ako zapale cigaretu u vožnji, no mislim da su takvi vozači više iznimka nego pravilo --rekao je Pavlek.
 

Top

Jutarnji list, 14. travnja 1999
PIJANA SLONICA BAULJALA ZOOLOŠKIM VRTOM

KOPENHAGEN - Jorgen Andersen shvatio je odmah da nešto nije u redu s Indom, 29-godišnjom slonicom iz kopenhagenskog zoološkog vrta. 

- Bauljala je nekontrolirano uokolo i na kraju smo ju morali zatvoriti - rekao je njezin čuvar Andersen. Veterinar je otkrio da sloničina hrana ispušta prepoznatljiv miris alkohola te da je očito fermentirala.  

Top

Vjesnik, 8. travnja 1999.
OVISNICI O ALKOHOLU NISU SRETNI, NEKI PIJU KRIŠOM

PISMA ČITATELJA, Vladimir Lojna: Javljam se s još nekoliko napomena i prijedloga glede alkoholizma i kako se može osloboditi ovisnosti o alkoholu. 

Jesu li ovisnici o alkoholu sretni? Nisu. Oni su obično nesretni, frustrirani i često svjesni barem nekih vidova nesreće koju uzrokuju. Oni se uvijek ne mogu lako prepoznati jer mogu kriti svoju odanost alkoholu, tako što krišom piju ili često mijenjaju mjesta gdje piju tako da ih nitko ne može sa sigurnošću identificirati kao ovisnike. 

Oni nam često mogu izgledati kao mirne i povučene, prijateljski naklonjene i šarmantne osobe. Alkoholičar se u mnogim slučajevima ne ponaša na način nasrtljivog pijanca. Često to zna samo njegova obitelj i zbog toga pati. 

Ako ste prijatelj s obitelji za koju znate da ima ovaj problem, pokušajte održati prijateljski odnos, barem s onim partnerom koji ne pije. On se osjeća jako osamljen i bit će mu draga svaka vaša nenametljiva podrška. 

Kako se odreći alkohola? Prije svega, trebate imati stvarnu želju da prestanete piti. To je uvijek moguće. Na raspolaganju vam je liječenje od ovisnosti o alkoholu. Možda će vam trebati i psihološka podrška i lijekovi. 

Mnogo će vam pomoći briga i ohrabrenje članova vaše obitelji koji ne piju, kao i prijatelja. Ovo će u početku biti teško. Trebat ćete mnogo odlučnosti i snage da više ne smijete uzeti piće bez obzira na sve okolnosti. 

Ovisnost je uvijek tu negdje spremna da vas obrati u žrtvu. Iskoristite mogućnost svake pomoći koju vam nude liječnici i zdravstvene ustanove. Liječenje od ovisnosti nije nikada lako, ali je ono vrijedno truda. 

Vaša nagrada će biti mnogo sretniji, zdraviji i vredniji život, te prilika da uživate u normalnom obiteljskom i prijateljskom okruženju.
 

Top

Večernji list, 5. svibnja 1999.
U ARABIJI BEZ PIĆA I ŽENA

ZAGREB - Jučer su u 10 sati počele pripreme muške rukometne reprezentacije za nastup na Svjetskom prvenstvu koje 1. lipnja počinje u Egiptu. Završne pripreme održat će se u Saudijskoj Arabiji od 21. do 30. svibnja. "Odabir Saudijske Arabije je odličan potez. Tamo nema ni alkohola ni žena pa će igrači biti usredotočeni samo na treninge i utakmice" u šali će Velimir Kljajić, izbornik hrvatske reprezentacije.
 

Top

Jutarnji list, 12. travnja 1999.
SVINJA TONY UŽIVA U PIVU

ST. CROIX - Svinja Tony dobro uvježbanim grifom ispija limenku piva na radost turista koji su životinji dali piće. Klub Mt. Pellier Hut Domino nalazi se u prašumi otoka St. Croixa na američkim Djevičanskim otocima i poznat je po svinjama koje ispijaju pivo. No, kako bi se izbjegli problemi s tim snažnim životinjama, turisti im smiju davati samo bezalkoholno pivo kako se ne bi napile "kao svinje" te ozlijedili nekog od posjetitelja. 

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org