Up Back Next

Iz tiska o pušenju | 51

Odabrao Josip Čelan   

 

Jutarnji list, 1. travnja 1999.
NAJVEĆA DOSAD DOSUĐENA KAZNA DUHANSKOJ INDUSTRIJI ZBOG SMRTI PUŠAĆA

PORTLAND - Duhanska koorporacija Philip Morris morat će isplatiti odštetu od 81 milijun američkih dolara ženi i djeci Jessea Williamsa, koji je pušio cigarete Marlboro 40 godina i umro od raka pluća. Obitelj Williams tvrdila je da je tvrtka znala da njezine cigarete prouzročuju rak. 

Iz svjedočenja se doznalo da je Jess bio teški ovisnik o nikotinu te je pušio tri kutije Marlbora na dan, i vjerovao je da proizvođač ne bi prodavao škodljiv proizvod. Ovo je već drugi veliki udarac nanesen korporaciji Philip Morris. Naime, prošlog je mjeseca porota u San Franciscu presudila o odšteti od 51,5 milijuna dolara pušaču Marlbora čiji se rak pluća ne može operirati.
  

Top

Jutarnji list, 26. ožujka 1999.
LIKOVI IZ DJEČIJIH CRTIĆA PUŠE I OPIJAJU SE

LOS ANGELES - Rezultati nedavno objavljene studije pokazuju da više od dvije trećine dječijih crtića snimljenih posljednjih 60 godina pokazuju likove koji se opijaju i puše. Adam Goldstein, profesor na Sveučilištu Sjeverna Carolina, ideju za ovo proučavanje dobio je kad je pogledao film "Svi psi idu u raj" koji je prepun duhanskog dima pa je pregledao 50 filmova snimljenih između 1937. i 1997. godine.

Ustanovio je da su pozitivni likovi pušili i pili jednako kao i negativci, uključujući i stonogu i pauka u filmu "James i divovska breskva". 

Niti jedan od filmova nije upućivao poruku protiv pušenja. Goldsteinova studija tvrdi da slične alkoholičarske i pušačke navike imaju likovi u crtićima svih pet američkih studija koji snimaju crtiće.
 

Top

Večernji list 20. veljače 1999.
CLAPTON POMAŽE "ALKIĆIMA I NARKIĆIMA"

Britanska rock zvijezda Eric Clapton prodat će 100 gitara, od ukupno 150 koliko ih ima, kako bi skupio novac za kliniku za odvikavanje od alkohola i droge na karipskom otoku Antiqua. Clapton, nekad i sam višegodišnji ovisnik, nada se da će prikupiti 750.000 dolara za kliniku Crossroads centre koju je osnovao prije dvije godine. 

Claptonove gitare prodavat će se na aukciji u njujorškoj agenciji Christies 24 lipnja 1999., a među stotinjak gitara naći će se i instrumenti na kojima su skladani najveći Claptonovi hitovi poput Layle.  

Top

Večernji list, 23. siječnja 1999.
ŠTO PROUZROKUJE PUŠENJE

Na temelju opsežnih istraživanja ustanovljeno je da pušenje:

 • ubrzava razvitak arteroskleroznih promjena i da pušači mnogo češće obolijevaju od koronarnih bolesti;

 • povećava učestalost gastritičnog i duodenalnog ulkusa;

 • utječe na metabolizam povećavajući razinu glukoze i lipida u krvi;

 • iritira dišne puteve, smanjuje pokretljivost cilija u epitelu, ometa izlučivanje sluzi iz žljezdanih stanica, čega je posljedica kronični bronhitis, faringitis i laringitis;

 • izaziva oštećenje mrežnice i vidnog živca (duhanska ambliopija);

 • smanjuje porođajnu masu i povećava smrtnost novorođenčadi, povećava postotak preranog poroda;

 • slabi prirodni zaštitni mehanizam organizma.

Osim toga, dokazano je da se karcinom bronhija pojavljuje četrdeset puta češće kod osoba koje puše više od kutije a šezdeset puta češće kod pušača s više od 40 cigareta na dan. I na kraju, pušenje osjetno skraćuje očekivanu životnu dob. Smatra se da svaka popušena cigareta smanjuje život 14 do 15 minuta. U prosjeku pušači cigareta umiru osam godina prije nepušača. 

Statistički podaci bili bi još porazniji kad bi nepušači mogli živjeti odvojeno od pušača, tj. da nema pasivnog pušenja.
  

Top

Vjesnik, veljača 1999.
DUHAN KAO HEROIN

Alkohol, duhan i lijekovi izjednačeni su s heroinom, kokainom i ostalim opojnim drogama u izvještaju koji je međuministarski odbor dostavio premijeru Lionelu Jospinu -objavio je Le Monde. 

List najavljuje da će u vladinu planu borbe protiv ovisništva sve te tvari biti tretirane na jednak način, dokinuvši dosadašnju razliku između legalnih droga (alkohola, duhana te nekih lijekova) i ilegalnih. Ta revolucionarna promjena rezultat je jasnih brojeva sadržanih u tom izvještaju. 

On tvrdi da u Francuskoj svake godine od tabakizma (uporabe duhana i njegovih posljedica) umre 60.000 osoba, a od alkohola 20.000. Lijekovi su krivi za 90 posto samoubojstava. 

Heroin je lani skrivio u Francuskoj 228 smrti. Uz to je korištenje iste igle prouzročilo od početka epidemije side sve do danas oko 1000 mrtvih u Francuskoj. Napokon, nije još utvrđena niti jedna smrt uzrokovana derivatima indijske konoplje kao što su hašiš ili marihuana.
 

Top

Večernji list, 2. siječnja 1999.
NAGRAĐENA USTRAJNOST NEPUŠAČA

Svima onima koji su strastveni pušači, a imaju namjeru prestati pušiti, za potporu neka im posluže informacije o tome što se zbiva u njihovom organizmu, kad odluče zauvijek baciti cigaretu:

 •  Dvadeset minuta nakon popušene cigarete normalizira se srčani tlak i krvni pritisak.

 • Poslije osam sati nepušenja količina ugljičnog monoksida u krvi se smanjuje, a opskrba kisikom se poboljšava.

 • Kad prođe dvanaest sati od popušene posljednje cigarete tijelo je gotovo bez nikotina.

 • Nakon 48 sati nestaju tjelesne posljedice pušenja, živčani sustav se oporavlja, a bitno se poboljšava okus i miris.

 • Nakon tri mjeseca nepušenja sposobnost pluća veća je za oko 30 posto.

 • Nakon godinu dana nepušenja mogućnost da ćete doživjeti infarkt manja je za 50 posto.

 • Nakon pet godina rizik da ćete umrijeti od raka pluća manji je za polovinu, a rizik srčanog infarkta jednak je kao kod nepušača.

 • Prošlo je 15 godina nepušačkog staža - mogućnost da biste dobili rak pluća jednako je mala kao kod najokorjelijih nepušača.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org