Up Back Next

Iz Medicine

GERB* U ALKOHOLIČARA PUŠAČA

Dr. E. N. Gruber   

Dispepsija je širok pojam koji obuhvaća niz simptoma, uključujući žgaravicu, epigastričku bol, nadutost gornjeg abdomena, mučninu i podrigivanje. Najčešći simptom je žgaravica, što često upozorava na bolest gastroezofagealnog refluksa (GERB)*. 

 

(Slika 1.) 

 

Takvih bolesnika u općoj populaciji ima od 5-30%. Zbog slabosti donjeg mišićnog sfinktera jednjaka, želučana kiselina iz želuca dolazi u jednjak (regurgitacija) i uzrokuje smetnje. Na pojavu bolesti GERB-a utječu i neučinkovito pražnjenje jednjaka, sastav sline, otpornost sluznice jednjaka, a u velikoj mjeri i vanjski čimbenici, kao što su pušenje, alkohol, kofein, začini i masna hrana te stres. Oni potiču refluks djelovanjem različitih izravnih i neizravnih mehanizama. Simptom GERB-a može biti i odinofagija ili bolno gutanje a javlja se posebice prilikom gutanja vrućih ili alkoholnih pića.

Nadalje, gastrozofagealni refluks se može iskazati kao bol u prsima ili kao "knedla" u grlu, koja je neugodna ali ne ometa gutanje. Dišni simptomi mogu biti posljedica refluksa, a povezanost ne mora biti odmah vidljiva. 

U jednjaku se zbog želučane kiseline može javiti i bol različita od žgaravice, vjerojatno zbog motoričkih promjena (spazam). Ova se bol opisuje kao "grč" ili ubod nožem". Obično je lokalizirana iza prsne kosti, no može se proširiti na abdomen, leđa, vrat i ruke. Narav, širenje i jačina boli može uzrokovati teškoće u postavljanju dijagnoze jer je vrlo nalik na boli kod srčanih, žučnih, želučanih i tegoba u dvanaestniku. 

(Tablica 1.) 


Dijagnostika GERB-a je složena. (Slika 2.)

Liječenje GERB-a je kompleksno i dugotrajno. Naravno, treba ukloniti vanjske čimbenike koji su uzrokovali ili pridonijeli razvoju bolesti (alkohol, pušenje, začini, masna hrana). 

(Tablica 2.). 

Lijekovima koji inhibiraju (koče) lučenje želučane kiseline, posebno inhibitori protonske pumpe, stvara se povoljan pH medij za liječenje. 

  

Top

 

  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org