Up Back Next

NAŠ PLANET ZEMLJA I MI

Štefanija Matić   

U nas i u svijetu veliki su pokreti i aktivnosti za očuvanje od onečišćenosti našeg lijepog i jedinoga plavoga planeta - Zemlje.

Napretkom znanosti i najnovijim otkrićima Zemlji prijeti opasnost nemogućnosti življenja i uništenja, ako se nastavi dosadašnje neodgovorno ponašanje sviju nas.

Što možemo učiniti odmah?

  1. Predstojećim edukativnim programima o zdravijem načinu življenja obitelji i međuljudskim odnosima bez napetosti i stresova pomažemo ljudima oko sebe da se uključuje u udruge pomoći i samopomoći, posebice kad je riječ o ovisnostima.

  2. Odgajajmo djecu da se vladaju odgovorno prema sebi i prirodi. Da njeguju svaku travku, svako stablo, da čuvaju svoj okoliš. 

  3. Samo našim pozitivnim i zdravim načinom življenja otklanjamo ovisnosti. Vlastitim primjerom roditelja, učitelja, znanstvenika, djelatnika svih zanimanja, primjerom svakog čovjeka, moći ćemo zaustaviti tragičan završetak ovoga svijeta. Na to nas prisiljavaju ozonske rupe, tu blizu nas - nad Zapadnom Europom. Sve je manje pitke vode i zdrave hrane. Mora su oko nas onečišćena.
    I uz našu obalu sve više je neodgovornog ponašanja pojedinaca i organizacija - pa se otkrivaju bačene, čak i otrovne tvari koje ubijaju sve živo u moru.

A mi, koji smo našim radom i liječenjem jedne ili više ovisnosti poučeni o zdravijem načinu življenja i osobno iskusili velike životne poteškoće - pomozimo u očuvanju zdravlja, svoga i svoje djece, napregnimo se, pomozimo i drugima. Pomozimo prirodi i njenom zdravlju.

Mnogi znanstvenici smatraju, da je pušenje duhana jedan od opasnih onečistača, čak na četvrtom mjestu svih postojećih na našoj planeti. Proučimo i prihvatimo pouke iz priloga našeg uvaženog stručnjaka prof. dr. sc. Mije Šimunića, predsjednika Odbora za oslobađanje Zagreba od pušenja, objavljenog u časopisu "Okoliš" o pušenju duhana - najraširenijem onečistaču okoliša.

Predlažem da se u okviru predstojećih seminara otvore mogućnosti educiranja s toga područja. Pri tom bi stručna i znanstvena pomoć bila od neprocjenjive važnosti.   

Top

Nažalost, nismo u mogućnosti zbog dužine, objaviti navedeni prilog u cijelosti. Objavljujemo ovaj put tek nekoliko odlomaka. Zainteresirani mogu članak pročitati u časopisu ''Okoliš'', broj 83, od listopada 1998.g.

Redakcija

  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org